A Covid mentális utóhatásai

A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először.

 A családok, az egyedül élők, az idős emberek, a fiatalok, a diákok megszokott életritmusa, életminősége, léte, a munkavégzés és a tanulás módja, lehetősége teljességgel megváltozott az elmúlt egy esztendő alatt.

Kialakult és „beköltözött” egy korábban ismeretlen állapot minden háztartásba, emberi kapcsolatba, egyre több nyomot hagyva maga után.

Sok szempontból egyedülálló a mostani koronavírus-járvány.

  • Nem csak azért, mert egy eddig ismeretlen vírus menetel végig a világon, korábban elképzelhetetlen számban kényszerítve otthonaikba és elkülönítőkbe emberek százmillióit.
  •  Mert még a legodaadóbb orvosi kezelés ellenére is százezrek halnak meg.
  •  És mert az általa okozott közvetlen és közvetett gazdasági károk mértéke beláthatatlanul és felfoghatatlanul nagy. 

A mostani helyzet azért más, mert a járvány olyan időszakban érkezett, amikor a világ ideges, nyugtalan és fáradt.

A terrorizmus, a klímaválság, a háborúk, a migrációs krízis, a felborult világrend, az ezek nyomában járó politikai-ideológiai változások olyan nagy nyomást helyeznek a társadalomra, amit nehéz elhordozni. 

Megsokszorozza a problémák észlelt súlyát, hogy talán ez az első alkalom a történelemben, amikor a digitális korszak jóvoltából, olyan közel kerülnek hozzánk a bajok, hogy akár bele is roppanhatunk, anélkül, hogy közvetlenül érintettek lennénk. 

A járványok jól definiálható pszichés következményekkel járnak:

  • A betegség terjedésével együtt jár az általános szorongás-szint növekedése, a megfertőződéstől való félelem, illetve a bizonytalanság is rossz hatással van az emberi elmére.
  • Az emberek közötti fizikai távolságtartásnak több fokozatát is megtapasztalhattuk: 1,5-2 m távolság a sorban, az önkéntes otthon maradás, az elkülönítés, a karantén. Ezek közös jellemzője, hogy kisebb-nagyobb mértékben korlátozza az egyén szabad térbeli mozgását. Ez fokozódó frusztrációval járhat együtt, ami feszültséget, dühöt, haragot generálhat.
  • A bezártságot sokan tudatmódosítók alkalmazásával enyhítik: ki alkohollal, ki drogokkal.
  • Az izoláltság, a tétlenség, az unalom nagyon rossz hatással van a magányosság érzésére, sokan depressziós epizódot élnek át miatta

Sokan vannak közöttünk, akik eleve szorongásra, depresszióra hajlamosak, esetleg ilyen pszichiátria kórképpel diagnosztizáltak. Ők ilyen időkben még inkább veszélyeztetettek.

Ezekket olvasta már?