gyakran ismételt kérdések

Bár vannak súlyosabb pszichés zavarok, amik esetében klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter segítsége szükséges, és gyakran gyógyszeres terápia alkalmazására is sor kerül, akik pszichológiai tanácsadásra mennek nem feltétlenül beteg emberek. Pszichológiai, mentálhigiénés tanácsadást akkor is igénybe vehetünk, ha szeretnénk önismeretünket, önbizalmunkat fejleszteni, vagy ha egy fontos életszakaszhoz érkeztünk, és nem tudjuk eldönteni merre tovább, ha hosszú ideje nem jutunk elhatározáshoz egy számunkra meghatározó kérdéssel kapcsolatban. Az ilyen esetekben sokszor egy beszélgetés is elég a megfelelő szakemberrel, hogy átlendítsen minket a dilemmán, hogy úgymond „dobbanthassunk” nehéz helyzetünkből.

 

Ezeken a tanácsadásokon mindenkit szívesen látunk, aki tanulni, fejlődni szeretne és betöltötte 18. életévét. Orvosi papírra, beutalóra nincs szükség. A pszichológiai tanácsadás nem klasszikus értelemben vett beteggyógyítás, és nem pszichiátriai kezelés. Pszichológushoz, mentálhigiénéshez bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy élete egy pontján elakadt, és segítséget szeretne kérni.

 

Tanácsadásaink hossza 50-60 perc alkalmanként.

Ahhoz, hogy Ön rész tudjon venni a pszichológiai tanácsadáson, minimális technikai felszereltségre van szüksége: egy internetes csatlakozással rendelkező asztali számítógépre, laptopra vagy telefonra, illetve a Google Meet vagy a Skype alkalmazásra.

 

1. Válassza ki az Ön számára szimpatikus pszichológust vagy mentálhigiénés szakembert.
2. A naptárból válasszon egy szabad időpontot, amikor Önnek is megfelelő lenne a tanácsadás.
3. Fizesse ki az igénybe vett pszichológiai szolgáltatást. (Biztonságos bankkártyás fizetés a Simple Pay, PayPal rendszeren keresztül.)
4. Ellenőrizze e-mail fiókját, hogy megérkezett-e visszaigazoló levelünk.
5. Válasszon online felületet: Google Meet vagy Skype.
6. A tanácsadás időpontjában helyezkedjen el kényelmesen, majd a megbeszéltek szerint indítsa el a videohívást.

Igen. Foglaláskor elküldjük Önnek a kiválasztott pszichológus, mentálhigiénés szakember elérhetőségét, a videohívást Önnek kell elindítania.

Akár aznapra is foglalhat időpontot, amennyiben a kiválasztott pszichológusnál vagy mentálhigiénés szakembernél van szabad hely. Ha a konzultáció kezdete előtt 2 órán belül szeretne foglalni, kérjük hívjon minket a +36 30 467 89 87 telefonszámon.

 

A tanácsadás az online térben zajlik. A videohívást a saját számítógépe vagy telefonja segítségével indíthatja el otthonról, vagy ahonnan Önnek kényelmes.

 

Az oldalunkon található pszichológusok minden esetben szigorúan ellenőrzöttek. Megfelelő végzettség, szakmai múlt, tapasztalat és elkötelezettségük okán regisztrálhattak oldalunkra. Ők mindannyian támogató, magasan kvalifikált szakemberek, akik dokumentált szakmai múlttal rendelkeznek.

Ez eseti. Keresd meg a számodra legmegfelelőbb szakembert és látni fogod, hogy kinél mennyibe kerül egy konzultáció.

A fizetés az online bankkártyás Simple pay, PayPal rendszeren keresztül történik, vagy közvetlen banki átutalással. A fizetéshez Önnek semmi másra nincs szüksége, csak a bankkártyájára.

 

A foglalás törlését üzenetben kérheti az info@szavakkal.hu e-mail-címen. A levélben legyen kedves megadni az alábbi adatokat: az Ön nevét (a nevet amire a foglalás történt), a lefoglalt időpontot, a kiválasztott pszichológus nevét, az Ön bankszámlaszámát (amire a visszautalás történik), és küldje el az Ön számára kiállított számlát. A foglalás a lefoglalt időpont előtt bármikor lemondható. Ha a foglalás lemondását a lefoglalt időpontot megelőző 24 órán túl kezdeményezi, a konzultáció teljes díja visszatérítésre kerül. Amennyiben a foglalt időpont lemondását 24 órán belül kezdeményezi, a kifizetett összeg 50%-a kerül visszatérítésre. A megfelelő összeget 3 munkanapon belül visszautaljuk az Ön által megadott bankszámlaszámra.

 

Igen, az online tanácsadás ugyanolyan hatásos, mint a hagyományos szemtől-szemben zajló tanácsodás.

Nem. A pszichológiai és mentálhigiénés szolgáltatásunkat külföldről is igénybe veheti. Online megbeszélésre / konzultációra bárhonnan bejelentkezhet hozzánk, ahol Önnek internetes csatlakozási lehetősége van.

 

Igen. Pszichológusaink és mentálhigiénés szakembereink bizalmasan kezelik az Ön személyes adatait, és minden információt, ami a terápiás beszélgetések során elhangzik. Pszichológusaink és mentálhigiénés szakembereink titoktartási kötelezettsége az online terápiákra ugyanúgy érvényes, mint a hagyományosan zajló személyes konzultációkra.

 

Érdemes itt azzal kezdeni, hogy mit nem csinál egy pszichológus, mentálhigiénés. Nem ad például direkt útmutatást arra vonatkozóan, hogy mit kell tennünk, nem mondja meg mi a helyes, azt sem, hogy mi lenne számunkra jó. Nem dönt helyettünk, ugyanakkor nem támaszt elvárásokat sem velünk szemben. Ehelyett abban segít, hogy átlássuk azokat a viselkedésmintákat, gondolatokat és érzéseket, amelyek a jelenlegi nehéz helyzetünket előidézték, vagy akadályozták előrelépésünket. Olyan új szokások, megküzdési stratégiák elsajátításában segít, amelyek használatával eredményesebben tudjuk nehézségeinket leküzdeni, belső konfliktusainkat kibogozni. Nem a pszichológus, mentálhigiénés fogja megoldani a problémáinkat, ám mi magunk képessé válunk arra, hogy megoldjuk őket.

 

Bár a gyerekkori élményeink, vagy a szülőkkel való kapcsolatunk feltárása tisztázhat hibás gondolkodási sémákat és rögzült káros viselkedésmódokat, a tanácsadásnak nem ez az egyedüli fókusza. A konzultáció nem arról szól, hogy a szüleinket korholjuk, vagy hogy a múlton rágódjunk. A pszichológiai, mentálhigiénés tanácsadás elsődleges célja, hogy önmagunk előtt tisztázhassuk a számunkra ártalmas mintázatokat, és megtaláljuk magunkban azt, amin változtatnunk kell, hogy teljesebb életet élhessünk, és ezáltal boldogabbak legyünk.

 

A problémák leküzdése kemény munka, és a siránkozás nem vezet messzire. A konzultáció során akkor fogunk fejlődést tapasztalni, ha képesek vagyunk őszintén szembenézni önmagunkkal és saját életünkkel, és ha készek vagyunk felelősséget vállalni saját tetteinkért. A pszichológus ebben segíteni fog, de magunknak kell a munka nehezét elvégezni.

 

Mindenkinek megvannak a maga vakfoltjai, az intelligenciának ehhez nincsen köze. Egy jó pszichológus nem fogja megmondani mit csináljunk, hogyan éljük az életünket, ám szakemberként segíteni tud abban, hogy a saját szubjektív nézőpontunkból kiemelve alternatív nézőpontot találjunk, és ezzel elősegítse, hogy mihamarabb megtaláljuk a számunkra legjobb megoldást.

 

A pszichiáter orvos végzettségű szakember aki mentális problémákra szakosodott, ezért ő orvosi szempontból közelít a pszichés zavarokhoz.
A klinikai szakpszichológus olyan bölcsész (pszichológus) végzettségű szakember, aki pszichiátriai zavarok kezelésével foglalkozik (mint például depresszió, személyiségzavar vagy pszichotikus állapot). A pszichiáter vagy a klinikai szakpszichológus által nyújtott terápia általában egy hosszabb ideig tartó folyamat, mivel gyakran komolyabb, mélyebb gyökerű problémákat kezelnek.
Fontos különbség, hogy a pszichiáter – orvos végzettsége miatt – gyógyszeres kezelést is alkalmazhat, míg a pszichológus nem írhat fel gyógyszereket.

Ha azt tapasztaljuk, hogy egy kellemetlen, vagy nehéz helyzetből nem tudunk továbblépni, ha újra és újra ugyanazokba a problémákba ütközünk, hosszú ideje tehetetlennek, tanácstalannak érezzük magunkat, vagy ha hónapokon keresztül rossz a kedélyállapotunk, ha olyan testi tüneteink vannak, aminek a hátterében az orvosunk nem talál fizikai okokat, minden esetben érdemes felkeresnünk egy pszichológust.

Ha úgy érezzük, hogy környezetünk kevésbé elfogadó ebben a dologban, mérlegeljük, hogy érdemes-e őket a személyes világunkba beavatnunk, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Más kérdés, hogy szégyenkeznünk kell-e amiatt, hogy szakemberhez fordultunk. Pszichológushoz, mentálhigiénés szakemberhez azok az emberek fordulnak, akik elhatározták, hogy tesznek azért, hogy lelki egészségüket helyreállítsák. Lecikizni azt, aki pszichológushoz jár hatalmas felelőtlenség. Ha több hónapja rossz lelkiállapotban vagyunk, és nem kérünk segítséget, a tüneteink idővel súlyosbodhatnak, és akár depresszióhoz is vezethetnek, ezért ha azt látjuk, hogy egy barátunknak, ismerősünknek segítségre lenne szüksége, inkább bátorítanunk kellene, abban, hogy szakszerű segítséget kérjen.