Pethő Anikó - Pszichológus

Képesítés: szakpszichológus, autogén tréner

Pethő Anikó vagyok, krízishelyzetekre specializálódott tanácsadó szakpszichológus, autogén tréner, Simonton-módszerben jártas szakember, aktív-analitikus módszerspecifikus végzettséggel. Pszichológus diplomámat a Károli Gáspár Református Egyetem mesterképzésén szereztem 2010-ben. Ezt követően az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának posztgraduális képzését végeztem el, ahol tanácsadó szakpszichológus szakképzettséget szereztem. 2017-ben a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél elvégeztem az autogén tréning speciális továbbképzést. Munkám során figyelemmel kísérem a szakma legfrissebb kutatási eredményeit, és előszeretettel alkalmazom a legújabb, tudományosan is igazolt módszereket.

Szakember részletes bemutatkozása

Több mint tíz éve foglalkozom pszichológiai tanácsadással, s ez idő alatt különböző korú és nemű kliensekkel dolgoztam együtt, a legkülönbözőbb  – akár véletlenszerű, akár az életszakasz-váltásokból adódó – nehéz helyzetek szülte problémákon. Pszichológusként szakmai tudásomat és tapasztalataimat az áldozatvédelemben, szerhasználókkal és családtagjaikkal, korai fejlesztésben, óvodában, iskolában, gyermekotthonban, online tanácsadásban, s multinacionális cégnél kamatoztattam. Lehetőségem volt részt venni egy országos mentális egészségfejlesztési projekt kidolgozásában, ahol a kutatás során a kiégés, stressz, és krízishelyzetek megelőzésére és kezelésére kerestünk megoldásokat.

Ami a munkamódszeremet illeti, leginkább a dinamikus, problémafókuszú szemlélet jellemez. Változatos eszköztárral dolgozom, mely mindig attól függ, hogy a kliens milyen céllal, és milyen típusú problémára szeretne segítséget kapni.

Az első találkozás alkalmával a klienssel közösen feltérképezzük a problémát, hogy miben és hogyan, milyen módszerekkel tudok segíteni, majd megállapodunk abban, hogy mi legyen a megvalósítandó konkrét cél. A segítés módja – a problémától függően – lehet beszélgetés, relaxáció, megküzdési technikák kidolgozása. Szívesen hívom segítségül a szépirodalom, a filmek, a művészetek eszköztárát, és a legmegbízhatóbb, tudományosan is igazolt, legfrissebb módszereket.

Előszeretettel használom az autogén tréninget, mint relaxációs technikát, mely rendszeres gyakorlással 13-15 alkalom alatt elsajátítható önismereti módszer, otthon is elvégezhető gyakorlatokkal. Ez az egyik leghatékonyabb relaxációs technika, mely a test megnyugtatásán keresztül segít a viselkedést és a gondolkodást egyensúlyba hozni, egy mélyebb, önreflexiós kapcsolat kialakítása által. 

Ha képessé válunk belső békét teremteni magunkban, akkor a testünk és a gondolkodásunk is jelentős segítséget kap a nyugalom elérésére.

Az aktív-analitikus beállítódás a kliens aktív részvételén alapuló szemlélet, mely módszerében teljesen különbözik a hagyományos analízistől. Segít az erőforrásaink megtalálásában, a saját és öröklött viselkedési mintáinkra való rálátásban.

A Simonton-módszer egy relaxációs és imaginációs elemeket használó pszichológiai technika, mely nagyon jól használható testi betegségek kiegészítő terápiájaként. Segít a betegséghez való viszonyunk átformálásában, belső imaginációs képek megfelelő felépítésével és irányításával stimulálja az immunrendszert, ezáltal pozitív hatást gyakorol a testi folyamatokra, s elősegítheti a gyógyulást.

 „Biztos bázis magunkban, magunknak.”

A konzultációk célja, hogy a kliens önmagában egy olyan stabil belső iránytűt alakítson ki, mely segít magabiztosan szembenézni az élet kihívásaival, és képessé tesz örülni a jelenben. 

Szeretettel várom!